skip to Main Content

Tуристичка дестинација на денот: Анси, Франција

Tуристичка дестинација на денот: Анси, Франција
  • 03.04.2018

Неофицијално прогласен за еден од „најфотогеничните“ француски градови, Анси е многу повеќе од солиден материјал за фотографите. Совршен за опуштање и романтика, Анси ќе ве освои со шарено бојадисаните фасади.

Анеси е алпски град во југоисточна Франција, каде што реката Тиу се влева во езерото Анеси. Познат е по својот Виле Вил (стариот град), со калдрмани улици и бајковити куќи во пастелни бои. Средновековниот Шато на Анеси, некогаш дом на грофовите во Женева, содржи музеј со регионални артефакти, како алпски мебел и религиозна уметност.

Анси замокот и градскиот музеј за анимирани филмови се задолжителни дестинации, а езерото е совршен избор за сите оние кои уживаат во спортовите на вода.

Површина: 16.02 km²

Население: 50.254 

Погоден период за посета: Пролет

Активности:

1.Пловидба по езерото Анси

2.Прошетка низ каналот со автентична архитектура

3.Посета на музејот за анимирани филмови

4.Посета на замокот Анси

5.Пробајте традиционална кујна: “Раклет” (кравјо топено сирење)

 

 


Back To Top