skip to Main Content
ТОП ВЕСТИ
(Видео) Со дрон во Скопје откриен потпалувач на оган
Веќе е извесно дека завршница за предметите на СЈО ќе има
Вистиномер.мк: Химната не е отстранета од образовните програми за основците
Анѓушев: Едно семејство не може да живее со 200 евра плата, минималната плата мора да расте

ЈП „Паркови и Зеленило“ најавува 43 нови зелени проекти

ЈП „Паркови и Зеленило“ најавува 43 нови зелени проекти
  • 01.03.2019

Јавното претпријатие „Паркови и зеленило“ најави 43 нови проекти за зелени површини, во соработка со град Скопје. По повод 58 годишнина од основање на претпријатието, директорот на брифинг со новинарите го одбележа роденденот и прецизираше дел од идните планови. Задниот дел на Филхармонијата ќе се реновира и ќе има додаток на зеленило. Се најави и уредување на вториот дел на Градскиот Парк, како што се реновирања на нерамнините по патиштата на „Луна Паркот“, поставување на нови прскалки и засадување на нови зеленила позади него.

Муча, заклучи дека минатат година, за разлика од претходнит е финансиски доста поуспешна, со тоа што се забележува  плус од околу 5000 евра.  Инвестиционата програма, како што рече тој, за разлика од лани има покачена работа со 127,000 подигнати зелени површини.

Градоначалникот на Град Скопје најави и дека секоја жардињера ќе биде засадена со зимзелени дрвва. Се најави и затворање на рампите во Градскиот Парк поради нивно несовесно користење во вечерните часови и ќе се заменети созаштитни  столбови. Се најавија и 12.000 нови садници како и засадување на 8.000 дрвја низ Скопје.

Загриженоста  во погледот животната средина на главниот град евлијаела и на порстот на буџетот за подигање на зелени површини.

Back To Top