skip to Main Content

Шилегов најави трамвај на водород

Шилегов најави трамвај на водород
  • 01.11.2019

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов на вчерашниот настан по повод 2 години на функцијата, го објасни трамвајот што ќе се гради, а за кој преговорите со Владата за финансирање се во завршна фаза.

-Трамвај со систем на водород кој ќе продуцира електрична енергија која ќе го движи. Единствен продизвод од овој трамвај ќе биде водена пареа, односно нула емисија на штетни гасови. Ќе има 24 метарски возила, на секои 4 минути ќе пристига возило на станица и ќе биде тотално издвоен од останатиот сообраќај, рече Шилегов.

Изградбата на инфраструктурата и набавката на возилата ќе чини околу 100 милиони евра.

извор:фокус.мк

Back To Top