skip to Main Content

Турција ги забранува електронските цигари

Турција ги забранува електронските цигари
  • 02.10.2019

Турската Влада има намера да ја забрани продажбата и увозот на електронски цигари, соопшти министерот за здравство Фахретин Коџа, јави Анадолија. Предлогот ќе биде доставен до Парламентот.

Претходно, Центарот за превенција и контрола на болести (ЦДЦ) во САД пријави „експлозија“ на белодробни заболувања и респираторни заболувања кај корисниците на е-цигари. Центарот сугерираше луѓето  да ја разгледаат можноста да престанат да ги користат електронските цигари. Веројатната причина за болеста е масло со витамин Е.

Сепак, не постои консензус на оваа тема и експертите веруваат дека е рано да се извлечат конечни заклучоци.

Back To Top