skip to Main Content

Праисториско гратче – Алберобело, Италија

Праисториско гратче – Алберобело, Италија
  • 16.04.2018

Алберобело е мало гратче кое се наоѓа на југот на Италија. Припаѓа на покраината Апулија и е во рамките на градот Бари. Познато е по начинот на градбите на куќите. Ова древно градителство води потекло  уште од праисториско време. Куќите се правени од варовник, без употреба на малтер. Покривите се во конусен облик (т.н. трули). Во 1996 година Алберобело е прогласено за културно наследство од страна на УНЕСКО. Гратчето се наоѓа на брдо, а на западната страна се издигнуваат Јужните Апенини. Оддалечено на 45км од Бари, Алберобело брои 11.000 жители, главно Италијани.  Бројот на жителите секоја година се зголемува. Прекрасно!!

 

1463273_805115979504867_707294609_n

1-alberobello-italy-trulli-home-trent-saviers

trulli-of-alberobello-row_104315-1440x900

MontidaAiaPiccola_Trulli

Alberobello-Trulli-Italy-Photos-55676-2

Alberobello-at-night-2

Back To Top