skip to Main Content

Канбера ја легализираше марихуаната 

Канбера ја легализираше марихуаната 
  • 27.09.2019

Австралиските пратеници гласаа за легализација на марихуаната во главниот град на Канбера. Законите ќе стапат во сила на 31 јануари 2020 година, објави телевизијата АБЦ. Законодавните измени овозможуваат поседување, употреба и култивирање на мали количини канабис во областа Канбера.

Таа е прва држава или територија во Австралија што го легализира лекот. Нов Зеланд, исто така, ќе реши на референдум дали да ја легализира марихуаната „за рекреативни цели“.

Нов Зеланд ќе одржи референдум за легализација на марихуаната на следните големи избори во 2020 година.

Според новиот закон, на возрасните над 18 години ќе им биде дозволено да поседуваат најмногу 50 грама марихуана и секое домаќинство може да порасне до 4 растенија канабис.

Забрането е користење на марихуана во близина на деца и одгледување во општински градини.

Back To Top