skip to Main Content

Загрижувачки тренд: Интелигенцијата кај младите се намалува!

Загрижувачки тренд: Интелигенцијата кај младите се намалува!
  • 02.10.2019

Во изминатите 90 години интелегенцијата кај младите рамномерно се зголемувала во просек три поени по генерација, и тој феномен е наречен „Флин ефект“. Но, на тоа изгледа му е дојден крајот.

Научниците Оле Рогербург и Бернт Братсберг од Центарот за економски истражувања Рагнар Фриш, направиле ново истражување во кое анализирале резултати на повеќе од 730 илјади мажи. Споредувајќи резултати на мажите и нивни татковци кога биле во исти години, заклучиле дека мажите во однос на нивните татковци имале понизок коефициент на интелегенција.

Се наведува дека една од можните причини за намален коефициент на интелегенција е тоа што младите се повеќе користат технологија наместо да читаат книги.

Истражувањето ги донело до заклучок дека често конзумирање риба и доволно сон подобрува интелегенција. Пред спроведувањето на тестот, 500 деца биле испрашани колку пати месечно конзумираат риба. Децата кои конзумирале риба еднаш неделно имале пет бодови повеќе во однос на оние деца кои риба конзумирале ретко или речиси никогаш.

Back To Top