skip to Main Content

Галерија: Почина Инго Маурер – дизајнерот на „Лучелино“

Галерија: Почина Инго Маурер – дизајнерот на „Лучелино“
  • 28.10.2019

На 87-годишна возраст  почина германскиот дизајнер Инго Маурер. Роден во 1932 година, Маурер е познат по дизајните на светла, кои може да се најдат во колекциите на најзначајните музеи во светот – вклучително и Музејот за модерна уметност во Њујорк. Меѓу најпознатите негови дизајни се неговото прво дело „ bulb “(1966), „YaYaHo“ (1984), „крилестата“ сијалица „Лучелино“ (1992), ‘zettel’z’ (1997),’ Една од срце ‘(1989) и’ Porca miseria! ‘(1994).

Во 1960 година се преселил во САД каде работел како хонорарен графичар до 1963 година. Откако се вратил во Германија, редовно патувал во Јапонија и Бразил пред конечно да се пресели во Њујорк, каде живеел над 40 години.

-Дома е место каде што се чувствувам пријатно и инспирирано –рекол еднаш. Тоа може да биде во Њујорк, Париз, Токио, Сан Паоло или во Минхен. Јас сум дома кога сум со добри пријатели. Ми треба провокација. Тоа ми дава сила да бидам креативен “.

‘bulb’, 1966

‘bulb’, 1966

Сметан за пионер во развојот и употребата на најновите иновации во осветлувањето, Маурер го третира светлото како „идеална симбиоза на поезијата и технологијата“. Во 80-тите користел халогени системи со низок напон во и ја произведе првата ЛЕД-биро-светилка во 2001 година.

the ‘luzy’ lights illuminate the fingertips of plastic gloves

– Идејата за некој предмет привично се појавува во мојата глава – како сон. Следниот чекор е – со мојот тим бараме начини за реализација. Понекогаш потребни се децении додека успеме технички да ја реализираме идејата од нашата имагинација.

‘YaYaHo’, 1984

 

 

‘zettel’z 5’, 1997

maurer translates ron arad’s spyre sculpture as a functional luminaire

 

‘what we do counts’ transforms a speech bubble into a table lamp

 

‘i ricchi poveri — toto’, 2014

Back To Top