skip to Main Content
ТОП ВЕСТИ
ЈО побара продолжување на притворот на Јанева за нови 30 дена
Калајџиев ќе биде предлогот на ВМРО-ДПМНЕ за нов Јавен обвинител?
Алијанса за Албанците: Режимот ВМРО-ДУИ го монтираше, судовите на СДСМ-ДУИ пресудија, бараме меѓународна истрага за „Диво Насеље“
Македонија ги исполни сите услови – на ред е ЕУ

Тема: Ментална аритметика – како го развива детскиот ум?

Тема: Ментална аритметика – како го развива детскиот ум?
  • 20.06.2019

Менталната аритметика е програма за развој на менталните капацитети и интелектот на децата.

Програмата се заснова на употреба на абакус, која е древна алатка за пресметување позната како претходник на денешните компјутери со која децата учат посебна техника со поместување на топчињата на алатка за пресметување, а се изведува со по две прстиња од левата и две прстиња од десната рака. На овој начин истовремено се активираат и двете мозочни хемисфери. Односно со левата рака се активира десната, а со десната левата мозочна хемисфера.

Токму на оваа тема во Студио 1 зборуваа професорката Нина Попадинова, ученикот Алекс Настоски и неговата мајка Љубица Настоска. Целиот разговор погледнете го во видеото.

Back To Top