skip to Main Content

Студио 1 тема: Отворена „Родителска куќа“ – дом за родители на деца пациенти на онкологија

Студио 1 тема: Отворена „Родителска куќа“ – дом за родители на деца пациенти на онкологија
  • 11.01.2019

Веднаш до Министерството за здравство (во првата барака) отворена е „Родителската куќа“. Наменета е за сместување на родители чии деца се пациенти и примаат терапија на клиниката за детска онкологија.

Ситуацијата досега налагаше родителите од внатрешноста да спиејат на исти кревети со децата на клиниката, во автомобили на паркинг или пак изнајмуваа станови затоа што терапијата за децата понекогаш може да трае и по цел месец.

Во куќата има четири апартмани во кои ќе има комплетно уредени бањи. Родителите кои ќе престојуваат во куќата ќе може да ги користат заедничките простории како кујна, трпезарија и дневна соба. За децата кои ќе престојуваат во оваа родителска куќа има посебно опремена соба за едукација и разонода.

Престојот во куќата и појадокот ќе биде бесплатен, а во куќата ќе може да престојуваат само оние родители кои ќе добијат препорака од одделенските лекари и директорот на Детската клиника, каде се лекуваат децата.

За непречено функционирање на куќата, ќе се грижи Здружението САНО, а Министерството за здравство ја презема обврската околу комуналиите.

На оваа тема, како и најактуелното деновиве – вакцинацијата против морбили, погледнете во видеото од разгворот со Јелена Димова, претседателка на здружението САНО и Кети Ставриќ, директор на Детска клиника.

Back To Top