skip to Main Content

Столтенберг: По историскиот договор за името ќе го поканиме Скопје за 30-та членка на НАТО (Видео)

Столтенберг: По историскиот договор за името ќе го поканиме Скопје за 30-та членка на НАТО (Видео)
  • 10.07.2018

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг очекува дека по договорот со Грција Македонија ќе биде поканета да почне со преговори за членство во НАТО.

На денешната прес конференција Столтенберг изјави:

-Очекувам дека по историскиот договор постигнат минатион месец за спорот со името ќе го поканиме Скопје да почне со преговори за членство. Кога договорот ќе биде финализиран и имплементиран, ќе можеме да ја поканиме поранешната југословенска Република Македонија да стане 30 членка на НАТО под нејзиното ново име, Република Северна Македонија. Ова е сигнал дека портата на НАТО е и ќе остане отворена, изјави Столтенберг.

Back To Top