skip to Main Content

Постои ли сериозна логистика од унгарските власти при бегството на Груевски – Маричиќ во Студио 1

Постои ли сериозна логистика од унгарските власти при бегството на Груевски – Маричиќ во Студио 1
  • 19.11.2018

Целосните информации за бегството на Груевски се уште се комплетираат, но она што е точно се извештаите од соседните држави – во случајот со Црна Гора е дека имало сериозна логистика од страна на унгарските власти за движењето на Груевски.

Како во официјален Брисел се доживува аферата „Бегство на Груевски“? Ќе побара ли политичкиот врв на ЕУ одговор од Орбан? Се очекува ли владата во Унгарија да го врати назад во Македонија или пак ќе го пушти во држава по свој избор? Постои ли домашна мрежа која му помогнала на Груевски да избега? Можно ли е да се влошат односите со Република Унгарија и токму таа да биде земјата која би можела да ни го блокира патот кон ЕУ?

На овие и на слични прашања одговори во Отворено Студио 1 даде Бојан Маричиќ, советник на премиерот Зоран Заев и раководител на тимот за преговори со ЕУ.

Во Отворено Студио 1 домаќинот на денот Сашо Ордановски телефонски разговараше и со Орхан Демировски од Форумот за демократска Македонија, за нивните ставови околу бегството на Груевски и поставувањето на една поинаква Македонија каде што ќе владее правната држава и никој нема да биде амнестиран од криминалите што ги има направено.

Разговорот погледнете го во видеото

Back To Top