skip to Main Content
ТОП ВЕСТИ
Тренд на дезинформации со цел наведување на публиката кон погрешни заклучоци
Грчкиот остров Парос во обид да биде првиот остров без пластика
Кои пет градови се преполни со туристи?
Пронајдена порака во шише стара 50 години
ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРОГРАМАТА ВО ЖИВО: WWW.LIVE.1TV.MK
ПРОСЛЕДЕТЕ ГИ СИТЕ ВИДЕО СОДРЖИНИ НА YouTube КАНАЛОТ НА 1ТВ
НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЈА 1ТВ СИТЕ ГЛЕДАЧИ МОЖАТ ДА ЈА СЛЕДАТ НА КАБЕЛСКИТЕ ОПЕРАТОРИ: MAXTV; VIP; TELEKABEL; NEOTEL; ONE.VIP; TOTAL TV

Политичарите како главна пречка за Агенцијата за конфискусвање нелегално стекнат имот

Политичарите како главна пречка за Агенцијата за конфискусвање нелегално стекнат имот
  • 21.01.2019

Дали агенцијата за одземање на нелегално стекнат имот воопшто функционира? На оваа тема Јана Јосифовска во Студио 1 зборуваше со Горан Лефков од центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија.

-Борбата против коруцијата треба да заврши со ефективни затворски казни за луѓето што ја вршеле корупцијата и да се одземе имотот до моментот од кога почнале со коруптиввни дејности. Подолго време како центар ја следиме корупцијата и проблематаиката со одземениот имот имаме лоша ситуација таму и лоши податоци. Имавме споредба на систем против борбата на корупцијата што не функционира и системот во Бугарија што даде фантастични резултати во 2013 и 2014 година и кога забелеаа дека тоа може да биде моќно срество за одземање на имотот на политичарите во Бугарија го уништија ттаа комисија, рече Лефков

Вели дека во Македонија нема таква институција што ќе даде некакви резултати во борбата притив корупцијата.

-Кај нас имаме закон за управување со одземен имот и имаме агенција за управување со одземен имот. Агенцијата не ги работи работите што и се доврени, можеме да ја прекрстиме во Агенција за одземени автомобили. Таму има автомобили што 10, 15 години седат на некој паркинг, сега ги продаваат за старо желево. Тоа се автомбили одземени од разни кривични дела.

Целиот разговор можете да го погледнете во видеото.

Back To Top