skip to Main Content

Младиот планинар Јанков освојува врвови над облаците – разговор во Студио 1

Младиот планинар Јанков освојува врвови над облаците – разговор во Студио 1
  • 07.12.2018

Гостин во отвореното Студио 1 е младиот планинар Даниел Јанков, кој на само 14 години ги има искачено највисоките врвови во Македонија и на Балканот.

-Се имам искачено на Мусала, 1925 метри висок врв на Рила во Бугарија, највисок врв на Балканот. Го имам искачено Голем Кораб како највисок врв во Македонија, Триглав, највисок врв во Словенија и многу други, вели Јанков.

Неговата љубов кон планините почнува уште од најмали години, кога родителите го носеле во планинарскиот дом Караџица, а потоа за највисоките врвови во светот се информирал од филмови.

-Добив желба и јас да се искачам на еден таков врв, да видам какво е чувството да се биде толку високо, над облаците. Прекрасно е да се биде над облаците, погледот од врвот е прекрасен, ме исполнува, објаснува Јанков.

Back To Top