skip to Main Content

Давитковски: Административците вработени со партиска книшка не може да ги натерате да работат во приватен сектор

Давитковски: Административците вработени со партиска книшка не може да ги натерате да работат во приватен сектор
  • 14.05.2019

Недостиг од храброст за промени, но и следењето на партиските, а не на државните интереси се главна причина за спорото спроведување на реформите, заклучија десетина експерти од различни области правејќи пресек на реформите во судството, јавната администрација, безбедносните служби и СЈО, на панел дискусијата „Дали имаме реформи и зошто не“ што се одржа денеска во Скопје.

Отпуштањето на луѓето вработени со помош на роднини, функционери не е реформа, како ни вработувањето во приватен сектор на 1 600  административци  кои сега земаат плата, а ништо не работат, оцени универзитетскиот професор Борче Давитковски.

Според професорката Мирјана Најчевска донесувањето на било кој законот кој што секоја Влада го најавува и доживува како реформа не е крај, туку почеток на приказната за реформи. Таа остро ги критикуваше Советите за реформи во правосудството и реформи во администрацијата.

За разлика од сите други, деканот на факултетот за безбедност, професорот Никола Дујовски е задоволен од реформите во безбедносниот сектор и за него не е спорно тоа што новата разузнавачка агенција ОТА ќе биде под директна надлежност на владата и што нејзиниот претседател ќе го назначува премиерот. Со ова не се согласува професорот Гордан Калајџиев.

Професорот Денис Прешова упати јавна критика на сметка на работата на судиите и како што рече, судскиот менталитет кој не’ кочи сите нас.

Панел дискусијата беше организирана од Асоцијацијата за граѓанска толеранција и соработка од Прилеп.

Искра Опетческа

Back To Top