skip to Main Content

Богоевски во Централниот дневник на 1ТВ: Собранието не треба да се стави во позиција да ја попречува работата на судот

Богоевски во Централниот дневник на 1ТВ: Собранието не треба да се стави во позиција да ја попречува работата на судот
  • 23.02.2019

Собраниската комисија расправа за одземањето на пратеничкиот имунитет на Трајко Вељаноски. На оваа тема во централниот дневник на 1ТВ линковски се вклучи Игор Стфановски, чиј соговорник беше Павле Богоевски, претседател на комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, кој зборуваше за тоа како тече расправата.

-Овие два дена имавме жестока дискусија сепак станува збор за барање за одземање на имунитет на пратеник кој десет години бил претседател на овој законодавен дом. И разбирливо е дека емоциите се прилично високи и од двете страни. Што се однесува до ставот на владејачкото мнозинство, мојот личен став имавте прилика да го чуете, во рамките на дискусијата на седницата, односно нашиот став е дека како и до сега кога судот побарал одземање на имунитет на пратеник, Собранието не треба да се стави во позиција да ја попречува работата на судот. Вистина е дека доколку го одземеме имунитетот ова ќе биде осми пратеник на кој му е одземен, но јас тука не гледам ништо проблематично од аспект на самата бројка. За секој од тие луѓе се водеа кривични постапки и наша должност е тоа да го процесираме, рече Богоевски.

Целиот разговор можете да го погледнете во видеото.

Back To Top