skip to Main Content
ТОП ВЕСТИ
МВР: Одделенијата за управни работи ќе работат за викендите кога ќе се гласа за избор на претседател
Делегација на ПССЕ ќе го набљудува спроведувањето на претседателските избори
Бесплатна телефонска линија за пријавување повреда на избирачкото право
Почнува теренската вакцинација во основните и средните училишта
НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЈА 1ТВ СИТЕ ГЛЕДАЧИ МОЖАТ ДА ЈА СЛЕДАТ НА КАБЕЛСКИТЕ ОПЕРАТОРИ: MAXTV; VIP; TELEKABEL; NEOTEL; ONE.VIP; TOTAL TV
ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРОГРАМАТА ВО ЖИВО: WWW.LIVE.1TV.MK
ПРОСЛЕДЕТЕ ГИ СИТЕ ВИДЕО СОДРЖИНИ НА YouTube КАНАЛОТ НА 1ТВ

Ексклузивно преставување на европски комплекс за возразни лица – голема домашна инвестиција!

Ексклузивно преставување на европски комплекс за возразни лица – голема домашна инвестиција!
  • 12.06.2018

„Европскиот комплекс за возрасни лица и мобилен сервис“ на територија на општина Карпош е предвидено да биде најголемото живеалиште за возрасни лица – пензионери во регионот и истото да обезбедува широк спектар на медицински и општи услуги за грижа и нега на активни и неактивни пензионери од државата и од странство.

Овој комплекс е презентиран и препознаен како проект од исклучително значење, но и проект од национален интерес за Р. Македонија.

Истиот е значаен за развојот на локалната заедница, развојот на туризмот, медицинскиот туризам, но и вкупната економија.

Заедничката цел и мисија на ГП Дрим Билдинг и МЕЃУНАРОДЕН СОЈУЗ СКОПЈЕ е да создаде заедница, каде клиентите ќе уживаат во приватноста, удобноста и здравствената сигурност која нуди широк опсег на медицинска грижа и нега со комплетно опремена здравствена установа со дијапазон на здравствени услуги, во функција на зачувување на здравјето и на најранливите клиенти на комплексот, но и сервис кој е предвидено да биде достапен и за надворешни корисници.

Без разлика дали клиентот има потреба од долг престој, краток престој, дневен престој или потреба од медицинска грижа и нега, „Европскиот комплекс“ ќе биде првиот и единствен избор што опфаќа бројни можности прилагодени на специфичните потреби на таргетираната заедница.

Услугите кои ги обезбедува овој центар се достапни и за домашни и странски корисници. Фокусот е ставен на потребите за удобност, приватност и медицинска сигурност на нашите корисници. Тоа се лица кои посветувале поголемо внимание на интимноста што некогаш им ја нудел сопствениот дом и го бараат истото и сега, во деновите на нивното пензионирање.

Целокупниот проект, само во првата фаза од инвестицијата ќе биде во можност да згрижи 360 корисници, што е за 50 корисници повеќе од  вкупниот број на згрижени во Република Македонија во сите приватни пензионерски установи.

„Европскиот комплекс и мобилен сервис за возрасни лица, всушност ќе претставува резиденцијален станбен комплекс за пензионери.

Медицински центар пак, ќе биде во можност да обезбедува широк спектар на здравствени услуги за резиденти и нерезиденти.

Истиот ќе биде изграден, опремен и управуван од стручни кадри и врвни професионалци во својата област.

Холистичкиот пристап и европските стандарди нужно подразбираат и „центар на заедницата“. Овој центар ќе опфати: супермаркет, фризерски салон, студио за масажа со физикална терапија, внатрешни и надворешни базени, ресторан, аптека, и др.

Во целина, ова ќе биде најголемо по големина и по обем на услуги, место за живеење и сместување на пензионери во земјата, кое поседува инфраструктура со која не само што ќе обезбедиме нега на постари лица, туку и станбени објекти за активни постари лица.

Коорпоративно-општествена одговорност

Мора да се потенцира и дека „Европскиот комплекс за возрасни лица“, претставува центар од огромно значење за општината и заедницата во која делува. Како најголема домашна инвестиција таа директно ќе влијае врз општинскиот буџет по основ на даночен прилив, зголемен број на трговски субјекти, но истата ќе придонесе и кон зголемување на бројот на странски гости од средно висока класа. Дополнително, инвестицијата поради специфичноста на дејноста во која ќе делува, по основ на долгорочни и времни вработување предвидува вработување помеѓу 145 и 200 лица. Токму поради ваквото значење од исклучителна важност е и локалната самоуправа да се постави како партнер и поддржувач.

Заменикот претседател на Меѓународниот сојуз, Јасна Мандиќ, која е во секторот на лица со попреченост и како претседател на „Ресурниот центар на родители на деца со посебни потреби“ и потпретседател на „Дајте ни крилја“, нагласи дека од исклучителна важност за ова општество е свесноста на овие компании дека општествената одговорност не го исклучува профитот.

-Како во сите цивилизациски општества се надевам дека и кај нас ќе стане рутинизиран дел од сите успешни бизнис приказни и општествената одговорност. А институциите ќе најдат доволно капацитет да го препознаат тоа и да го стимулираат“, вели Мандиќ.

На национално ниво во бизнис планот и обврските преземени од стратешкото партнерство, прифатен од страна на инвеститорот, 5% до 10% од вкупните вработувања во комплексот се наменети за лица со посебни потребни (вклучително на лица кои доѓаат/потекнуваат од локалната заедница).

Во својата програма инвеститорот предвидува 5% од своите капацитети да ги насочи кон сместување на лица од социјално загрозени категории по претходно дефинирани листи и категории без надомест, во соработка со општините и ресорните министерства.

Исто така, МЕЃУНАРОДЕН СОЈУЗ СКОПЈЕ и ГП Пелистер ќе отпочнат со изградба на „комплекс за возрасни лица и мобилен сервис“ и во Охрид и Битола.

1tv.mk: Преземањето на авторски содржини обајавени на оваа страница е дозволено само делумно (маx. до 30 насто од содржината) и со ставање хиперлинк до содржината којашто се цитира. Непридржувањето до ова правило ќе значи крадење на информациите и соодветно ќе се санкционира од страна на BMJ Мedia Group, согласно позитивните законски норми.

Back To Top