skip to Main Content

САД ќе ја бојкотираат на сириското претседавање со Конференцијата на ОН за разоружување

САД ќе ја бојкотираат на сириското претседавање со Конференцијата на ОН за разоружување
  • 29.05.2018

Делегацијата на САД нема да присуствува на Конференцијата за разоружување на Обединети нации во Женева во знак на протест поради претседавањето на Сирија, изјави американскиот амбасадор во ОН, Роберт Вуд.

– Во еден момент ќе излеземе и ќе направиме и други работи кои ќе ги видите за време на претседавањето на Сирија, истакна Вуд.

Тој додаде дека САД не планирале бојкот на сириското претседавање, но оти тоа го прават бидејќи сирискиот режим употребува хемиско оружје.

Сирија вчера го презеде ротациското претседателство со Конференцијата на ОН за разоружување, која преговара за забрана на употреба на хемиско оружје.

На секои четири недели со Конференцијата раководи земја  членка на ОН. Претседателите се менуваат по азбучен ред.

Германското Министерство за надворешни работи вчера соопшти дека сириската Влада неколку пати употребила хемиско оружје и поради тоа не може на адекватен начин да ја извршува претседателската функција.

Според неименувани извори во Женева, западните земји најавија дека ќе протестираат поради привремената улога на Сирија, така што ќе испраќаат само млади дипломати на средбите. 

Back To Top