skip to Main Content

САД загрижени поради кибер закани од повеќе земји пред изборите

САД загрижени поради кибер закани од повеќе земји пред изборите
  • 05.09.2018

Директорот на американската национална разузнавачка служба Ден Коутс изјави дека е загрижен поради кибер закани од повеќе земји пред претстојните избори во САД, но не прецизира за кои земји станува збор.

Во говор на Разузнавачкиот и безбедносен самит во Мериленд, Коутс рече дека се загрозени овогодишните ноемвриски избори за Конгресот, како и претседателските избори кои треба да се одржат во 2020 година.

– Нашата меѓусебна поврзаност им олеснува на нашите непријатели да користат операции со информирање со кои внесуваат раздор, со цел да посеат неслога и да ги поткопаат нашата демократија и вредности, како што видовме во случајот со обид за странско влијание од страна на Русија и други, заклучи Коутс.

Back To Top