skip to Main Content

Прва стрејт парада во САД

Прва стрејт парада во САД
  • 05.06.2019

Американците во август ќе ја добијат првата Стрејт парада, парада на хетеросексуалци откако група активисти од Бостон успешно се избори за одржување на тој настан.

Организаторот на настанот Марк Сахади на Фејсбук најави дека по поднесувањето жалби поради дискриминација, градот Бостон „сфатил дека ќе загуби парници“ и дал дозвола за одржување на парадата.

Парадата е планирана за 31 август оваа година. На тој настан ќе се слави хетеросексуалноста, љубовта кон спротивниот пол.

Организаторите на Стрејт парадата дизајнираа свое знаме и го означија Бред Пит за своја маскота. Масачусетс, каде е Бостон, е прва држава што легализираше бракови од ист пол во 2004 година и таму е склучен првиот истополов брак во САД.

Back To Top