skip to Main Content

Од Австрија дневно се протеруваат 19 мигранти

Од Австрија дневно се протеруваат 19 мигранти
  • 06.08.2018

Австриските власти продолжуваат со ригорозна политика кон барателите на азил чии апликации се одбиени – до крајот на јули, 7.067 мигранти биле протерани од Австрија по копно или воздух.

Досега, 45 авиони превезувале мигранти без право на престој во Австрија на 15 различни дестинации, со нови дестинации како Авганистан, Пакистан и Грузија. Во изминатите месеци има значително зголемување на присилното протерување од Австрија.

Според податоците на Министерството за внатрешни работи, 4.067 мигранти досега биле протерани, додека останатите доброволно ја напуштиле земјата.

Просечно од 19 протерувања се врши секојдневно, што претставува зголемување од 40 oтсто во споредба со 2017

– Алармантно е да се намали подготвеноста на мигрантите кои добиле негативен одговор на апликацијата за азил за да ја напуштат земјата, што покажува дека многу од нив се очигледно економски мигранти и дека сакаат да го користат општествениот систем на Австрија, под претпоставка дека има потреба од заштита, рече министерот за внатрешни работи Херберт Кик.

Back To Top