skip to Main Content
ТОП ВЕСТИ
(Видео) Со дрон во Скопје откриен потпалувач на оган
Веќе е извесно дека завршница за предметите на СЈО ќе има
Вистиномер.мк: Химната не е отстранета од образовните програми за основците
Анѓушев: Едно семејство не може да живее со 200 евра плата, минималната плата мора да расте

Конститутивна седница на новоизбраното Претседателство на БиХ

Конститутивна седница на новоизбраното Претседателство на БиХ
  • 20.11.2018

Претседателството на Босна и Херцеговина денеска ќе ја одржи својата конститутивна седница на која новоизбраните членови на ова тело ќе положат свечена заклетва за стапување на функцијата.

На изборите одржани минатиот месец беа избрани тројца нови членови на Претседателството на БиХ – Шефик Џаферовиќ, како претставник на бошњачкиот народ, Милорад Додик на српскиот и Жељко Комшиќ на хрватскиот народ.

Согласно Деловникот за работа на Претседателството, со телото во следните осум месеци ќе треба да претседава претставникот на народот според ротацијата од претходниот состав, освен ако неговите членови со консензус не решат поинаку.

Според редоследот на ротација на претсадавачите, со Претседателството сега треба да претседава претставникот на српскиот народ, односно Додик.

Инаку, Додик вчера положи заклетва како член на Претседателството на БиХ пред пратениците на Собранието на Република Српка. Ова е прв случај српскиот претставник во Претседателството на БиХ да полага закетва пред Собранието во Бања Лука.

Back To Top