skip to Main Content

Две третини од Французите сметаат дека Макрон е лош претседател

Две третини од Французите сметаат дека Макрон е лош претседател
  • 29.10.2019

Вкупно 65 проценти од Французите се незадоволни од работата на францускиот претседател Емануел Макрон, покажа најновата анкета на ИФОП ФИДУЦИЈЛ за Суд Радио и СЊуз. Во април 2018 година овој број изнесувал 58 отсто.

Исто така 63 проценти сметаат дека претседателот не ги исполни ветувањата од неговата предизборна кампања, односно 72 отсто не се задоволни од чекорите што ги презел за подобрување на куповната моќ, јави дописникот на МИА.

Само 35% од испитаните Французи велат дека се „задоволни“ од акцијата на нивниот претседател (-7 поени).

Испитаниците се со големо мнозинство (63%) да мислат дека шефот на државата не ги исполнил преземените обврски за време на кампањата (+20 поени во споредба со април 2018 година), додека 37% сметаат дека ги исполнил (-20 поени). Попозитивни  се смета неговата акција за „односите со Европската унија“ (56%, но -11 поени во однос на април 2018 година), „борбата против тероризмот“ (48%, -2 поени) и „сликата на Франција“ во светот (46%, но -17 поени).

Само 28% од Французите ја оценуваат „позитивно“ неговата акција за куповната моќ (+2 поени), 26% за пензиската реформа (-1 поен) и 24% за „контролата на имиграцијата“ (- 5 поени). Само 37% сметаат дека е „позитивен“ на „борбата против невработеноста“ (-8 поени) и исто толку на „одбраната на секуларизмот“ (-9 поени), 32% за „животната средина, затоплувањето и климатски промени (-11 поени).

На прашањето за карактерните црти на претседателот, 69% веруваат дека тоа е „авторитарноста“ може да го карактеризира „прилично добро“ за неговата личност, 58% веруваат дека тој „има авторитет“, 50% сметаат дека тој „знае каде оди“. 30% од Французите  го опишуваат како „фер“, а 24% го сметаат за „близок на загриженоста на Французите“.

Сепак, ниту еден друг политичар не може да „направи подобро“, според испитаниците. Испитаниците од анкетата ја ставија Марин Ле Пен веднаш зад Макрон, но со само 27%, наспроти 53% кои велат дека би било „полошо“. Претседателот на Националниот собир сепак доаѓа пред Никола Саркози (22%, против 35%), Жан-Лук Меленшон (17% против 58%), Ксавиер Бертранд (16%), Франсоа Оланд и Никола Дупон-Аиган со по 15% Јаник Жадот со 13%, Валери Пекрес со 11%, Бернард Казенев со 10% и Оливие Форе со 6%.

Back To Top