skip to Main Content

Данска усвои закон за сместување на мигранти со криминално досие на изолиран остров

Данска усвои закон за сместување на мигранти со криминално досие на изолиран остров
  • 20.12.2018

Данскиот парламент усвои нов контраверзен закон според кој странски државјани кои имаат криминални досиеја би можеле да бидат испратени на ненаселен остров.

Според овој закон, на островот Линдхолм би биле сместени околу 120 мигранти со историја на криминална активност, кои не можат да бидат депортирани поради ризик од мачење или егзекуција во нивните земји.

Во изминтатите декади, Данска се обидуваше да се справи со интеграција на мигрантите.

Јавната дебата на ова прашање се интензивираше во 2015 со доаѓањето на големи групи бегалци од Блискиот исток и Африка.

Опколен со балтичкото море, островот беше избран поради неговата изолиранст.

Министерот за имиграција на земјата изјави дека бродот до островот ќе плови многу ретко.

Back To Top