skip to Main Content

Вежби на ЕУ во следните месеци за подготовка при евентуални кибер напади

Вежби на ЕУ во следните месеци за подготовка при евентуални кибер напади
  • 27.06.2019

Министрите на ЕУ ќе учествуваат во заеднички воени вежби во наредните месеци за подобро да го подготват европски блок за одбрана од евентуални напади, од кибер напади до кампањи за дезинформации.

Финскиот министер за надворешни работи, Пек Хависто, денеска изјави дека министрите за внатрешни работи и финансии на ЕУ ќе имаат задача да одговорат на фиктивни сценарија за време на состаноци во Хелсинки во јули и септември.

Хависто рече дека ЕУ и земјите-членки сакаат да ги зајакнат капацитетите за спречување и одговор на хибридни закани.

Тој укажа на наводно руско попречување на ЏПС сигнали за време на воени вежби минатата година во нордиските земји како еден таков пример.

Back To Top