skip to Main Content

Американска судијка одби да открие обвиненија против Асанж

Американска судијка одби да открие обвиненија против Асанж
  • 31.01.2019

Судијка на американски сојузен окружен суд одби барање да ги открие кривичните обвиненија против основачот на Викиликс, Џулијан Асанж, кои по грешка беа откриени во друг случај.

Судијката Лиони Бринкема во пресуда од 10 страници наведе дека заговорниците на слободните медиуми, кои бараат да се откријат обвиненијата, немаат доказ дека Асанж всушност е обвинет.

Комитетот на репортери за слобода на печатот бараше да се отпечатат обвиненијата откако сојузен обвинител случајно откри дека „факт е оти Асанж е осуден“ во друг, неповрзан случај.

Владата призна дека направила грешка, но не потврди јавно дека се подигнати обвиненија против Асанж.

Back To Top