skip to Main Content

Славчо Попоски со детална анализа за оваа есен – НИ СЕ ЗАКАНУВААТ ВРЕМЕНСКИ НЕПОГОДИ

Славчо Попоски со детална анализа за оваа есен – НИ СЕ ЗАКАНУВААТ ВРЕМЕНСКИ НЕПОГОДИ
  • 16.08.2019

Според најновите направени анализа за оваа есен и тоа со помош на најпрецизниот метеоролошки модел ECMWF (Европски центар за средно – рочна прогноза) укажуваат на тоа дека месеците септември, октомври и ноември ќе бидат многу влажни односно врнежите ќе бидат значително над просекот од вообичаеното за тие месеци. Се очекуваат формирања на чести циклонски системи кој кај нас но и во регионот ќе условуваат многу врнежи со што постои опасност од ПОПЛАВУВАЊА. Повремено се очекуваи развој на олујни системи кој би условувале поројни врнежи, силни громови како и појава на град.

Најголеми услови за ова има токму кај нас во Македонија, соседна Србија, Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина и во Хрватска.

Слична анализа за оваа есен објави и ACCUWEATHER во која најавува дека Балканот и Македонија оваа есен ќе бидат на удар на силни бури и поплави. Во иднина исто така ќе има зачестување на временските непогоди кај нас и ќе стануваат се посилни.

Подготви: СЛАВЧО ПОПОСКИ

Back To Top