skip to Main Content

Џафери: Законот за јазиците ќе го пратам до Службен весник кога ќе биде соодветно време (Видео)

Џафери: Законот за јазиците ќе го пратам до Службен весник кога ќе биде соодветно време (Видео)
  • 13.05.2018

Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери вели дека законот за употреба на јазиците ќе го прати до Службен весник на РМ кога ќе процени дека е соодветно време, но не прецизира кога тоа би можело да се случи.

– Имајќи предвид дека нема рокови во однос на објавувањето на законот за јазици, сметам дека во соодветно време, кога ќе проценам дека треба да се прати законот до Службен весник, тој ќе се објави и потоа да можат другите надлежни институции да се произнесат по однос на текстот на законот односно за оние укажувања и дилеми кои се искажаа во јавноста, истакнува Џафери во интервјуто на Радио Слободна Европа.

Џафери не сака да ги коментира гласините дека ДУИ калкулира со Законот за јазици и игра топло-ладно за во случај на предвремени парламентарни избори, кои се во игра со претседателските, да го извади повторно и да го направи тема.

– Не би сакал да го коментирам тоа што вие го нотирате. Сметам дека тоа не е став и калкулирање на ДУИ и на која било од политичките партии, затоа што законот е веќе донесен по втор пат и нема каква калкулација да се направи во однос на тоа, вели Џафери во интервјуто за Радио Слободна Европа.

vV

Back To Top