skip to Main Content
ТОП ВЕСТИ
Бектеши – Азеведо: Северна Македонија е на вистински пат за отворена економија и економски раст
Неизвесна лидерската средба, Мицковски не гледа потреба да присуствува
Седница на собраниската Комисија за здравство
Земјотрес во Струмица, Валандово и околината
Пролонгирано заминувањето во затвор на Сеад Кочан, додека не се одлучи по неговото барање
ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРОГРАМАТА ВО ЖИВО: WWW.LIVE.1TV.MK
ПРОСЛЕДЕТЕ ГИ СИТЕ ВИДЕО СОДРЖИНИ НА YouTube КАНАЛОТ НА 1ТВ
НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЈА 1ТВ СИТЕ ГЛЕДАЧИ МОЖАТ ДА ЈА СЛЕДАТ НА КАБЕЛСКИТЕ ОПЕРАТОРИ: MAXTV; VIP; TELEKABEL; NEOTEL; ONE.VIP; TOTAL TV

Ќе се основа Агенција за животна средина со новиот План за управување со отпад

Ќе се основа Агенција за животна средина со новиот План за управување со отпад
  • 04.06.2018

Основање на Агенција за животна средина на Република Македонија како и вклучувањето на дополнителните текови на отпад во системот на проширена одговорност на производителите, предвидвидува новиот План за превенција од создавање отпад, информираа денеска од Министерството за животна средина и просторно планирање на презентацијата на стратешките докумети за континуираниот пораст на стапката на рециклирање на отпад.

Агенцијата, како што појасни раководителот на секторот за управување со отпад при Управата за животна редина и просторно планирање Ана Каранфиловска-Мазнова, има цел да ги одвои обврските на Министерството за животна средина и просторно планирање, како што е водењето и креирање политики.

– Агенцијата би ја имала улогата на имплементатор на тие политики, првенствено како водење на евиденција и собирање на податоци, издавање дозволи, односно имплементација на регулативата, рече Каранфиловска-Мазнова.

Постојаниот твининг преставник во Македонија Греам Брн појасни дека  новиот план предвидува производителите на искористените возила, гуми, масла и стариот текстил да имаат обврска и да бидат одговорни за отстранувањето и за рециклирањето на отпадните материјали кои ги создаваат.

Според Брн, Националниот план за управување со отпад ги дефинира и целите кои Македонија треба да ги исполни со определена временска динамика согласно активностите на државата за приклучување кон ЕУ.

– Се дефинира и комуникациска стратегија кој има цел национално обезбедување на потребните информации во однос на реализација на динамиката од Националниот план, како и информирање на граѓаните за нивната активност за исполнување на тој план, истакна Брн.

Раководителот на секторот за управување со отпад при Управата Каранфиловска-Мазнова додаде дека планот не предвиддува облигаторни обврски кои се пропишани со закони туку тоа ќе бидат препораки во однос на намалување на создавањето на отпадот или негово рециклирање.

Во однос на разликите од стариот план, од МЖСПП појаснија дека со новиот план се изготвени и регионални планови за управување со отпад кои детално ќе пропишат како националните планови ќе бидат спроведени.

###

Back To Top