skip to Main Content

ФТ: Црни денови ако се промени власта во С. Македонија – ЕУ би можела да го изгуби најголемиот сојузник на Балканот

ФТ: Црни денови ако се промени власта во С. Македонија – ЕУ би можела да го изгуби најголемиот сојузник на Балканот
  • 23.10.2019

Балканот би можел повторно да влезе во црни денови доколку власта во Северна Македонија биде сменета со тврдокорни националисти кои би се спротивставиле на договорот за спорот со името со Грција, пишува во анализа на угледниот „Фајненшл Тајмс“.

Според британскиот весник, француското „не“ ја торпедирало политиката на проширување на ЕУ , а според авторот на текстот, тоа може да предизвика дестабилизација во балканскиот двор на Европа.

„Ветото на Емануел Макрон за почеток на преговори со Северна Македонија и Албанија за пристапување во ЕУ може да биде запаметено како историска грешка, која ќе ја ослабне Европа и која ги поткопува нејзините амбиции да стане геополитичка сила“, пишува во анализата на „Фајненшл Тајмс“ и дополнува дека Унијата би можела да го изгуби најголемиот сојузник на Балканот.

Back To Top