skip to Main Content

Фетаи: Секој предмет на којшто работев е чист

Фетаи: Секој предмет на којшто работев е чист
  • 19.08.2019

По завршувањето на денешното рочиште за случајот „Титаник 3“ на Специјалното јавно обвинителство (СЈО),  Обвинителката Фатиме Фетеи  изјави дека секој предмет на којшто работела таа е чист.

– Секој предмет на којшто работев јас е чист и во ниту еден момент не може да се смета дека е вмешан во нешто криминално или сомнително, така што за предмет за што јас се борев три и пол години или повеќе, не го давам и ќе се борам до крај, изјави Фетаи за „ТВ21“.

На новинарско прашање дали продолжува да работи под овластувањата на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, Фетаи со одговор  – апсолутно, таа се уште е главна обвинителка во СЈО.

Претходно денеска, адвокатот Еленко Миланов поднесе барање за изземање на обвинителите Фатиме Фетаи и Гаврил Бубевски во предметот „Титаник 3“, поради, како што образложи, последните случувања во СЈО.

Претседателката на судечкиот совет Марија Клетничка рече дека снимката со барањето ќе биде доставена до надлежните, во согласност со законот за иземање на обвинителите, по што Јанева со решение го одби барањето за изземање на Фетаи и Бубевски.

Судечкиот совет за барањето за изземање на Јанева цени дека не може да претставува пречка за процесот, поради самостојноста на СЈО утврдено со посебен закон, како и одредбата од ЗКП за изземање на јавни обвинители.

Судењето за уништување изборен материјал на локалните избори во 2013 година, за што се обвинети тогашните членови на општинската изборна комисија во Чаир Ејуп Аљими и Исмет Гури од ДУИ, „Титаник 3“ продолжува на 26 август.

Back To Top