skip to Main Content

Тодоров: Факт е дека тука имало бугарска окупација и дека бугарската држава соработувала со нацистичка Германија и фашистичка Италија

Тодоров: Факт е дека тука имало бугарска окупација и дека бугарската држава соработувала со нацистичка Германија и фашистичка Италија
  • 27.10.2019

Треба да има одреден одговор на тие барања кои се неприфатливи, дрски, безобразни и навредливи за чувствата на етничките Македонци, особено прашањата на јазикот и на етничкиот идентитет, но политичарите треба да одлучат како и на кој начин ќе одговорат на таа рамковна позиција на бугарската влада, вели историчарот Петар Тодоров, кој е член на македонско-бугарската комисија за историски и образовни прашања, во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

Господине Тодоров, што има во бугарските учебници, треба ли и тие да се менуваат?

Да, точно. Значи, учебниците во Македонија, во Бугарија, во сите земји од Балканот мора да се менуваат доколку овие народи сакаат да создаваат општества и доколку немаат намера да создаваат конфликти меѓу народите.

Што треба да се коригира од македонска гледна точка?

Од македонска гледна точка во бугарските учебници има многу проблематични делови во тоа како се градат претставите за соседните народи, вклучувајќи го тука и македонскиот народ, но и народите со муслиманска вероисповед. Она што ние сметаме дека е најпроблематично е тоа што во бугарските учебници се создава една претстава дека постојат бугарски неослободени земји надвор од територијата на денешна Република Бугарија и тоа е многу проблематично кога станува збор за современата настава по историја, бидејќи на тој начин учебниците им праќаат порака на децата дека сè уште има неослободени бугарски земји кои можеби утре ќе треба да се ослободат.

Во тие бугарски неослободени територии спаѓа и територијата на денешна Македонија?

Да, тука спаѓа територијата на Република Северна Македонија, но и северна Грција, југоисточна Србија, делови од Косово и од европска Турција.

Погледнете го целото интервју со историчарот Петар Тодоров

Back To Top