skip to Main Content

Се зголемува бројот на заболени од рак, раното дијагностицирање клучно за успешно лекување

Се зголемува бројот на заболени од рак, раното дијагностицирање клучно за успешно лекување
  • 04.02.2019

Се зголемува бројот на заболени од рак. Раното дијагностицирање е примарна задача, но и имплементирањето на националните скриниг програми. Со навремени прегледи ракот може да се дијагностицира во ран стадиум, кога е и поголема успешноста во лекувањето, истакна денеска претседателот на Здружението за борба против рак „Борка – за секој нов ден“, Биба Додева на панел дискусијата во рамки на одбележувањето на 4 февруари, Светски ден за борба против рак.

Посочи дека се набавени мамографи и изрази надеж дека овој тренд на чекање по неколку месеци за снимање наскоро ќе се надмине.

– Почнато е функционирањето на работната група на Националниот регистар за канцер, првпат во Македонија. Оној момент кога ќе го имаме регистарот ќе можеме да ја знаеме точната статистика за бројот на заболени, рече Додева.

На панел дискусијата учествуваше и министерот за здравство Венко Филипче, кој рече дека годинава ќе се спроведе групната набавка на лекови која ќе опфати и цитостатици што досега не биле на позитивната листа. Појасни дека целта е да ги има во континуитет за сите пациенти со специфични малигни заболувања односно нова т.н. имунотерапија и очекуваат околу 40-тина нови молекули.

– Ги зајакнуваме капацитетите во смисла на поставување регистар за малигни болести, првпат во нашата земја, како за пациентите во болница, така и за пациенти на ниво на нивното место на живеење. Превенцијата е исклучително важна и во таа смисла почнуваме набавка на осум мамографи за јавно здравствени институции ширум земјата, со што значајно ќе го подобриме капацитетот за правење мамографија и програмата за превенција на ова заболување. Инвестиравме и во многу нови вакцини, а тоа е вакцината за ХПВ, а во следниот период ќе ја имаме и четиривалентната вакцина со што може да се превенира појава на карцином на грлото на матката, додаде Филипче

Back To Top