skip to Main Content

Протести за името „Македонија“ низ повеќе градови во Грција

Протести за името „Македонија“ низ повеќе градови во Грција
  • 28.05.2018

Oрганизаторите на протестите за „грчкиот карактер на Македонија“, а 6 јуни во 19 и 30 часот, закажаа нови, паралелни демонстрации низ повеќе градови во Грција.

Последните случувања во преговорите за името е главниот повод за новите активности, според „Комитетот за борба за грчкиот карактер на Македонија“ што се јавува како организатор.

По Солун и Атина, како што соопштуваат организаторите, сега се во контакт со локалната администрација за одржување протести во други градови, но и за добивање поддршка „во борбата на грчките граѓани против распродавањето на името на Македонија“.

-Преку овие протести, Комитетот за борба за грчкиот карактер на Македонија ќе се обиде да ги потсети политичарите во земјата дека грчкиот народ донесе одлука во врска со името на Македонија и бара примена на одлуките. Комитетот за борба за грчкиот карактер на Македонија ѝ разјаснува на грчката Влада дека ниту едно име што го вклучува терминот „Македонија” не може да биде прифатено од страна на грчката страна, пишува во соопштението на организаторите.

Back To Top