skip to Main Content

Петровска во Централниот дневник на 1ТВ: Kазните за „27 април“ се високи, но законот упатува на казна од минимум 10 години

Петровска во Централниот дневник на 1ТВ: Kазните за „27 април“ се високи, но законот упатува на казна од минимум 10 години
  • 15.03.2019

Во Централниот дневник на 1ТВ телефонски се вклучи Натали Петровска, директор на коалицијата „Сите за правично судење“ која ја коментираше денешната пресуда за обвинетите од случајот „27 април“.

-Висината на казните предизвика многу негодувања во јавноста, меѓутоа законскиот минимум за ова кривично дело е предвиден во кривичниот закон од 10 години. Голем дел од обвинетите се во распон од 12 до 15 години, а најфрапантна висина од 18 години доби Чавков што некако упатува на самата негова командна одговорност односно „златна команда“ како ја нарекувааа. Факт е дека казните се прилично високи, но законот е јасен во ова кривично дело и упатува на минумум казна од 10 години. Има обвинети кои поради олеснителни околности како откривање на некои лица и помагање на едно од лицата кои биле таргет на толпата и добија казни под предвидениот минимум, истакна Петровска.

Петровска зборуваше и за забелешките на коалицијата „Сите за правично судење“

-Една од забелешките е долгото траење на рочиштата на дневна основа. Овој предмет заврши за 6 месеци, а имаше 59 рочишта, значи 2 рочишта по недела. Во поголем дел од нив судењата траеа повеќе од 8 часа. Тоа е постапување на штета на обвинетите. Упативме ставови на ЕСЧП и тие упатуваат на тоа дека не само обвинетите туку и бранителите треба да бидат способни да го следат процесот со полно внимание, рече Петровска.

Петровска нагласи и дека законот за амнестија го нарушил принципот за еднаков третман на обвинетите лица, дека факт е дека тоа било и политичка одлука.

Во Централниот дневник на оваа тема линковски се вклучи новинарката Искра Опетчевска која известуваше пред Кривичниот суд.

-Сите 16 неправосилно осудени ќе одат во притвор така одучи Судечкиот совет на Кривичниот суд, а ослободен од обвинение е Игор Дурловски. Судијката Добрила Кацарска кога ги читаше решенијата за притвор не образложи зошто сите ќе одат во притвор, но образложението ќе биде писмено доставено. Адвокатите на осуденте и осуденти негодуваа. Адвокатот на Чавков тврди дека одлуката за притвор е незаконска. Она што успеавме да го забележиме е носењето на веќе осудените во истражниот затвор во Шутка, извести Опетческа.

Целиот разговор и линковското вклучување можете да ги погледнете во видеото.

Back To Top