skip to Main Content

Ново рочиште за „Таргет-Тврдина“ на СЈО

Ново рочиште за „Таргет-Тврдина“ на СЈО
  • 31.01.2019

Во Кривичниот суд во Скопје денеска треба да се одржи ново рочиште за случајот за незаконско следење на комуникациите во УБК „Таргет-Тврдина“ на Специјалното јавно обвинителство.

Минатото рочиште беше одложено на барање на адвокатот на обвинетиот Сашо Мијалков, Љупчо Шврговски, за да може соодветно да се подготви за исказот на сведокот на СЈО, Ѓорѓи Лазаревски.

Во предметот „Таргет-Тврдина“ на Специјалното јавно обвинителство обвинети се поранешниот началник на Петтата управа во МВР Горан Грујевски, Никола Бошкоски, поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, поранешниот директорот на УБК Сашо Мијалков, Тони Јакимовски, Владимир Варелов од УБК и уште пет други лица од Управата.

Според обвинителниот акт, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 до 2015 година незаконски биле следени 4.286 телефонски броеви за кои воопшто не биле издадени судски наредби.

Комуникацијата била следена пред да бидат издадени и по завршување на траењето на важноста на судските наредби на 1.541 број или вкупно 5.827 телефонски броеви. Прислушувани биле над 20 илјади граѓани.

Back To Top