skip to Main Content

На „Тендер“ исказ даваат сведоци на СЈО

На „Тендер“ исказ даваат сведоци на СЈО
  • 09.11.2018

Со сослушување на сведокот на СЈО Томче Божиноски во Кривичниот суд почна денешното рочиште за предметот „Тендери“ во кој првообвинета е поранешната министерка за култура Елизабета Канческа Милевска за тендерот за извршување градежни работи во Музејот на македонската борба за државност и самостојност од проектот „Скопје 2014“.

Божиноски, кој сега е пензионер, е повикан да сведочи бидејќи тогаш како инженер вработен во Дирекцијата за заштита и спасување бил член на Комисијата за технички прием на Музејот. Сведокот рече дека пред техничкиот прием на објектот неколкупати неофицијално, без писмен допис бил повикан за неколку стручни консултации за што нема добиено никаков надомест.

Додаде дека во Дирекцијата на месечно ниво пополнувале листа на активности каде тоа било евидентирано како давање стручна помош. Божиноски рече дека согласно елаборатот за заштита од пожари, експлозии и опасни материи во објектот била поставена потребната противпожарна опрема. Тој на крајот од неговото сведочење побара надомест за трошоците за доаѓањето во судот.

Во моментов во судницата сведочи вториот сведок повикан од СЈО Саша Гошев.

Back To Top