skip to Main Content

Мултановски: Можноста за решавање на прашањето за името е важна, ЕУ и НАТО треба тоа да го искористат

Мултановски: Можноста за решавање на прашањето за името е важна, ЕУ и НАТО треба тоа да го искористат
  • 22.04.2018

Сметаме дека има место за земјите од Западен Балкан во ЕУ и тој процес не треба да биде запрен, затоа ние ја почитуваме вашата вредна работа и исто така се обидуваме да ја промовираме оваа идеја и сега трендот во ЕУ е доведување на стабилност, економски развој, зголемување на животниот стандард, вели полскиот амбасадор во Македонија, Јацек Мултановски во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

Прашан колку ризиците од засиленото руско влијание на Балканат придонесуваат ЕУ и САД повеќе да се заинтересираат за решавање на спорот за името меѓу Македонија и Грција, Мултановски вели дека Русија врши многу агресивна политика кон Западот и нејзините обиди се со цел промена на меѓународниот поредок, не земајќи ги во предвид меѓународните обврски.

– Истовремено, сакам да потенцирам дека ние како земја членка на ЕУ и НАТО сакаме да имаме прагматични односи со Русија, да имаме дијалог, но истовремено да го почитуваме меѓународното право. Она што се случува сега во насока на односите меѓу Република Македонија и Грција, исклучително е важно како тие ќе се развиваат за идната стабилност на земјата и на регионот. Разбирам дека не сите земји членки на НАТО се заинтересирани да кажат Македонија и направени се некакви обиди за запирање на овој процес, но оваа можност која можеме да ја видиме во моментов за решавање на прашањето за името е важна, а ЕУ и НАТО треба тоа да го искористат, посочува Мултановски.

Прашан дали членството во НАТО е гаранција за отстранување на безбедносните закани, Мултановски вели дека одговорот е многу едноставен. – Ние сметаме на НАТО, Полска е земја членка на НАТО која во моментов издвојува два проценти од БДП за буџетот за одбрана. Силите на НАТО остануваат во Полска и ние НАТО го сметаме за гарант на нашата стабилност и безбедност. Во оваа насока сакам да ја потенцирам важноста на САД како важна членка на семејството, вели Мултановски.

Back To Top