skip to Main Content

Мицкоски: Без работникот нема економија, затоа треба да биде почитуван

Мицкоски: Без работникот нема економија, затоа треба да биде почитуван
  • 01.05.2019

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски испрати честитка по повод денот на трудот.

„Дозволете ми да го честитам Меѓународниот ден на трудот 1 мај на сите кои со својот труд, ангажман, лична заложба и сила обезбедуваат егзистенција за себе и за своите семејства, на сите работни луѓе кои  со своите раце креираат додадена вредност за себе и за нашата држава.

Без работникот нема економија. Затоа работникот треба да биде почитуван, вреднуван. Но тоа сега не е така. Работникот во Македонија е потиштен, тој трпи неправди, притисоци, закани. Неговиот труд најчесто не е платен, а маката и неправдите стануваат се поголеми. Ги нема ниту 500-те евра плата кои Власта ги ветуваше, ниту 100.000 денари плата за лекарите, ниту повратот на ДДВ кој требаше да оствари заштеда за 13-та плата. Нема ништо од тоа што ветуваа, а ветуваа многу. Оваа состојба мора да се смени. Мора да се избориме за подобри услови за работниците, за поголеми плати, за враќање на почитта за работникот во општеството. За вистинска пазарна економија која ќе креира повисоки плати, работа за невработените.

Промените почнуваат од нас самите. Да бидеме промената која што сакаме да ја видиме во земјата. Да се спротивставиме на сите лоши политики и да се избориме за подобро.

Достоинствено да се избориме за она што не следува. Работникот мора да биде вреднуван како што му прилега и како што заслужува.“

Со почит,

Христијан Мицкоски,

Претседател на ВМРО-ДПМНЕ

 

Back To Top