skip to Main Content

Левица ќе поднесе кривична пријава против Зоран Заев

Левица ќе поднесе кривична пријава против Зоран Заев
  • 20.05.2018

Политичката партија Левица најави дека ќе поднесе кривичната пријава против премиерот Зоран Заев за сторено кривично дело против државата, по чл. 308 од Кривичниот законик на „загрозување на независноста“, а причините за тоа ќе ги образложи на утрешната прес-конференција пред седиштето на Основното јавно обвинителство – Скопје. 

– Сметаме дека со прифаќањето на недостоинствениот предлог „Република Илинденска Македонија“ за севкупна (надворешна и внатрешна), таксативно се исполнети сите законски елементи на посоченото тешко политичко кривично дело кое се гони по службена должност и за кое законот предвидува најмала казна од пет години затвор, па затоа претставници на нашиот правен тим ќе поднесат соодветна пријава до надлежното јавно обвинителство за понатамошно процесуирање, се вели во соопштението на партијата.

Back To Top