skip to Main Content

Конференција „Од партнерство до членство: Северна Македонија и француско – германската перспектива“

Конференција „Од партнерство до членство: Северна Македонија и француско – германската перспектива“
  • 15.06.2019

Европските перспективи на земјава и можностите за што поскорешно добивање датум за преговори со Европската унија се темите на конференција „Од партнерство до членство: Северна Македонија и француско – германската перспектива“, што ќе се одржи денеска во Скопје.

Поздравни обраќања на конференцијата ќе имаат францускиот амбасадор Кристијан Тимоние, Давор Пашоски од Конрад Аденауер, претседателот на Еврокапитал ЕМИ Жан Пол Дуге, потпретседателот на Европското движење Мухамед Халили. Модератор на дебатата ќе биде претседателката на Европското движење Милева Ѓуровска.

На конференцијата ќе присуствуваат голем број амбасадори, професори, академици и претставници на невладини организации од земјава, како и од Франција и Германија, со цел да и дадат поддршка на земјава во нејзините европски аспирации, меѓу нив академикот Луан Старова, амбасадорите, Ѓорѓи Филипов,  Љупчо Арсовски, Нано Ружин, Васко Наумовски, Александар Тавчиовски, Агрон Буџаку и Енвер Абдулаху, Тиери Имбер од Еврокапитал, претседателот на Европското движење Парис Жан Клод Удоен.

Организатор на настанот е македонското Европско движење, на предлог-иницијатива на Меѓународното европско движење и со поддршка на Еврокапитал. ац/рп/

Back To Top