skip to Main Content

Караџовски, Штериев и Вангеловски, со години си земале паушал од по 10.000 денари месечно што не им следува од академијата за судии

Караџовски, Штериев и Вангеловски, со години си земале паушал од по 10.000 денари месечно што не им следува од академијата за судии
  • 25.10.2018

Актуелните претседатели на Судскиот совет Зоран Караџовски и на Врховниот суд Јово Вангеловски, како членови по функција во Управниот одбор (УО) на Академијата за судии под раководство на Анета Арнаудовска, три години земале месечни паушали од по 10.000 денари што законски не им следувале, а една година овој паушал го земал и претседателот на Советот на јавни обвинители Коле Штериев. Со персоналниот данок што им бил плаќан, Академијата всушност ја чинело по 11.000 од секоја незаконска исплата, секој месец.

Кога се смени власта и СДСМ формира влада, бидејќи немало формална одлука за паушалите и оти директорката Анета Арнаудовска и УО немале покритие за исплатените големи суми, на 11 јули 2017, на 121-та седница, УО на Академијата донела одлука со ретроактивно важење за веќе исплатените паушали.

Академијата за судии и обвинители го потврди ова за САКАМДАКАЖАМ.МК, во допис по барана информација според Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер.

Законот за акдемија на судии и јавни обвинители тие го кршеле од ноември 2015, кога бил донесен, сè до 19 октомври годинава кога беше избран нов Управен одбор, во кој ги нема веќе членовите што се по функција. До тогаш, Караџовски и Вангеловски и Штериев земале незаконски надомест по стар закон кој важел до февруари 2015.

Back To Top