skip to Main Content

ЕП ја усвои резолуцијата: Почеток на преговори со Скопје и Тирана!

ЕП ја усвои резолуцијата: Почеток на преговори со Скопје и Тирана!
  • 24.10.2019

Европскиот парламент ја усвои резолуција со која ги повикува членките на ЕУ да започнат преговори со Македонија и до Албанија. Резолуцијата беше изгласана со 412 гласови „за“, 136 против и 30 воздржани.

Европратениците во резолуцијата нагласуваат дека одуката на лидерите на ЕУ да не им се даде зелено светло на Скопје и Атина за датум за преговори е стратешка грешка. Последиците од таквата одлука ќе бидат штетни закредибилитетот на ЕУ, со тоа е испраќа негативен сигнал до земјите кандидати и се отвора врата за други влијанија во регионот, стои во резолуцијата.

– Одлуката да се блокира почетокот на преговорите на ЕУ со Северна Македонија и со Албанија е стратешка грешка. Ја истакнавме улогата и одговорноста на Емануел Макрон во отфрлањето и влијанието што ваквата одлука го има врз нарушувањето на кредибилитетот на ЕУ, напишаа од Европската народна партија на Твитер.

Во резолуцијата се наведува вели дека политиката за проширување е најефективниот инструмент за надворешна политика на Унијата, а понатамошното распаѓање на таа политика може да доведе до сè понестабилна состојба во непосредното соседство на ЕУ.

Back To Top