skip to Main Content

Европскиот совет ќе се наврати на прашањето за Македонија до мај следната година

Европскиот совет ќе се наврати на прашањето за Македонија до мај следната година
  • 18.10.2019

Самитот на европските лидери заврши без договор за отворање преговори со Македонија и со Албанија. Лидерите на носечките земји во Европската унија не можеа да се договорат во долгите и исцрпувачи дебати кои траеле до доцна синоќа. Сепак најава за ново разгледување на прашањето се најде во заклучоците од Самитот, каде има само една реченица во врска со проширувањето.

ЕУ лидерите се обврзуваат да се навратат на прашањето до Самитот во Загреб во мај 2020 година.

И покрај обидите на некои земји членки да го вратат проширувањето и преговорите со Северна Македонија и Албанија на дневен ред на Самитот на ЕУ денеска, тоа не беше сторено. 

Од јануари 2020 година Хрватска го презема претседавањето со ЕУ, а на почетокот на годинава ќе се очекува и францускиот предлог за реформа на преговарачкиот процес.

извор: фокус.мк

Back To Top