skip to Main Content

Доделени наградите на ЕУ за истражувачко новинарство

Доделени наградите на ЕУ за истражувачко новинарство
  • 30.08.2019

Амбасадорот на Европската Унија во земјава Самуел Жбогар денеска ги додели наградите на ЕУ за истражувачко новинарство.

Првата награда ја добија Снежана Лупевска Созен, Миомир Серафиновиќ и Билјана Николовска за истражувачката сторија „Крадење идентитети на граѓани за криминални цели“. Втората награда ја доби Сашка Цветковска за истражувачката сторија „Тајните играчи од САД позади македонските фејк њуз велешки сајтови“, а третата Кристина Озимец и Васко Маглешов за истражувачка сторија „Пратеничките скандалозни суми за патни трошоци“.

Наградите се дел од тековниот проект финансиран од ЕУ „Зајакнување на квалитетното информирање и независното новинарство во Западен Балкан и Турција“. Целта на доделувањето на овие награди на ЕУ е да им се оддаде признание и да се промовираат исклучителни достигнувања на истражувачкото новинарство.

Овие награди се воспоставени 2015 година. Годинава наградниот фонд изнесува 10.000 евра, 5.000 за првата награда, 3.000 за втората и 2.000 евра за третата. За доделувањето на наградите одлучувала тричлена комисија од истражувачки новинари од земјата и странство. За наградата пристигнале 20 апликации од 23 новинари, а од нив осум влегле во потесен избор. Од овие осум стории се избрани наградените три.

Back To Top