skip to Main Content

(Фото) Да се потсетиме: „Скопските шмизли“ на листата најбизарни светски скулптури

(Фото) Да се потсетиме: „Скопските шмизли“ на листата најбизарни светски скулптури
 • 20.09.2019

Италијанскиот онлајн весник Linkiesta.it ја класифицираше скулптурата „Шмизили“ во центарот на Скопје меѓу свестки најбизарните скулптури.

На оваа листа се наоѓаат скулптурата „Џиновски прст“ во Париз, Франција, „Лебарка“ во Лувен, Белгија, „Големото око“ во Њујарк, таканаречената “маслинка на чепкалка за заби” во Букурешт, Романија и други.

 • Прстот од César Baldaccini Sequoia во Париз, Франција

 • Свети Вартоломеј кој ја држи сопствената кожа, Марко d’Agrate, Катедрала, Милано

 • Џиновско око на Тони Тасет во Прицкер парк во Чикаго, САД

 • Споменик во чест на Френк Запа од Konstantinas Bogdanas, Вилнус, Литванија

 • Фрогнер парк, Осло, Норвешка

 • Споменик на повторното раѓање. Требаше да даде вечна слава на хероите на анти-1989 година. Денес е наречен “маслинка на чепкалка за заби”, Букурешт, Романија

 • Ротирачка статуа на проститутката Империја од скулпторот Питер Ленк

 • Петар Велики, скулптура на Михаил Шемакин, во тврдината Петар и Павле во Санкт Петербург, Русија

 • Статуа на Ленин во Фремонт, Сиетл

 • Тотем, скулптура од лебарка од Јан Фабр, Лувен, Белгија

 • Статуа на среден прст, приватен дом, Австралија

Back To Top