skip to Main Content

Промоција и изложба на графичката новела „Хашиш” од Ѓорѓе Јовановиќ

Промоција и изложба на графичката новела „Хашиш” од Ѓорѓе Јовановиќ
  • 12.10.2018

Графичката новела „Хашиш“ од визуелниот уметник од Скопје  Ѓорѓе Јовановиќ, а по текст на Анри Мишо, е седма книга од стрип – едицијата „Лифт“ на издавачката куќа „Темплум“.

Во галеријата на Младинскиот културен центар вечер ќе биде отворена изложбата на која ќе биде презентиран целиот процес на изработка на графичката новела, како и  селекција на цртежи, развојните фази на книгата, неколку решенија за корицата и фонтот што специјално е изработен за потребите на оваа графичка новела.

– Светот во графичката новела „Хашиш“ изобилува со ситуации кои претставуваат огромен предизивк да бидат преточени во слика или пак графичка новела. Исто така и фактот дека текстот нема класична наративна линија туку претставува збир на фрагменти – записи или пак дневник што тој го водел додека експериментирал со хашишот. Таквата фрагментирана структура ми даде голем простор за „маневрирање“, вели Јовановиќ.

Изданието е финансирано од Фондацијата Отворено општество – Македонија и Хопс-Опции за здрав живот-Скопје.

Back To Top