skip to Main Content
ТОП ВЕСТИ
Тренд на дезинформации со цел наведување на публиката кон погрешни заклучоци
Грчкиот остров Парос во обид да биде првиот остров без пластика
Кои пет градови се преполни со туристи?
Пронајдена порака во шише стара 50 години
ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРОГРАМАТА ВО ЖИВО: WWW.LIVE.1TV.MK
ПРОСЛЕДЕТЕ ГИ СИТЕ ВИДЕО СОДРЖИНИ НА YouTube КАНАЛОТ НА 1ТВ
НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЈА 1ТВ СИТЕ ГЛЕДАЧИ МОЖАТ ДА ЈА СЛЕДАТ НА КАБЕЛСКИТЕ ОПЕРАТОРИ: MAXTV; VIP; TELEKABEL; NEOTEL; ONE.VIP; TOTAL TV

Повик за уметници „Една слика – една можност“

Повик за уметници „Една слика – една можност“
  • 24.01.2019

Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување ХЕРА ги поканува сите уметници од Македонија да донираат уметнички дела за прибирање средства за децата и семејствата жртви на семејно насилство – штитеници на Првиот семеен центар во Град Скопје.

Уметничките дела ќе бидат изложени на донаторскиот настан (аукција) „Една слика – една можност“ што ќе се одржи во првата половина на 2019 година, а собраните средства ќе се искористат за психосоцијална поддршка за децата жртви на семејно насилство, за организирање креативни катчиња и за обезбедување училишна опрема и детски пакети со прехранбени производи и средства за хигиена.

Првиот семеен центар во Град Скопје (ПСЦ) е првото специјализирано советувалиште на ХЕРА кое им нуди советување на семејства кои се во конфликтни односи, семејства во кои акутно се врши насилство или, пак, во кои постоело семејно насилство.

Во 2017 година, во ПСЦ се дадени 876 услуги на 208 корисници од кои 90 биле жртви на семејно насилство, 29 сторители на семејно насилство, 43 деца, а 46 – други членови на семејството.

Сите  уметници кои сакаат да им помогнат на деца и семејства жртви на семејно насилство, треба да донираат барем едно свое авторско дело најдоцна до 15 март 2019 година и да пополнат  формулар.

Back To Top