skip to Main Content

Заврши 40. издание на „Браќа Манаки“: Златна камера 300 за Хелен Луварт

Заврши 40. издание на „Браќа Манаки“: Златна камера 300 за Хелен Луварт
  • 22.09.2019

Хелен Луварт е добитничка на „Златна камера 300“ на 40. издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола. Со филмот „Невидливиот живот на Евридика Гузмао“, француската кинематографка ги освои симпатиите на жирито (членови Ед Лакман, Калојан Божилов, Доминик Велински, Фејми Даут и Ненад Дукиќ), а наградата ја прими нејзиниот колега и долгогодишен пријател, Ерик Готје.

„Поради суптилното користење на боите и силните композиции што откриваат емоции на ликовите и нè приближуваат до приказната, Хелен Луварт маестрално ни ги покажува можностите на кинематографијата и нејзината психолошка моќ за раскажување на приказни“, е оценката на жирито за најдоброто остварување за 2019 година.

Back To Top