skip to Main Content

Весна Гиновска Илкова до Заев: Помогнете да ја исправиме неправдата

Весна Гиновска Илкова до Заев: Помогнете да ја исправиме неправдата
  • 15.05.2019

Отворено писмо до премиерот Зоран Заев од оперската првенка Весна Гиновска Илкова

,,Почитуван премиер, поради фактот што синдикатот на Национална Опера и Балет НЕ се избори за нашата положба за изедначување на оперските првенци, хорот, оркестарот , режисерите, сценските работници…со балетската фела,во мојата институција постои огромно незадоволство.

Ние како репродуктивни уметници ја создаваме нашата работа на сцената,во моментот, овде и сега. И секоја изведба е различна. Нема вистинска реприза.

Вршиме иста дејност, иста работа, подеднаква тежина. Дотолку повеќе што се броиме на прсти ние кои имаме и меѓународни кариери. Носиме голема тежина на работата, големи стресови и одговорности за оправдување на секоја позиција. Понатаму, хорот и оркестарот се единки без кои не можеме да направиме ништо. И тие се обесправени, и јасно е нивното незадоволство.

Диригентите се тие кои ја водат целата музика на сцената. Режисерите се тие кои исто создаваат своја слика на сцената. Комлексна е нашата работа, Ве уверувам.

Сега сме оставени да се бориме сами и верувам ќе имаме разбирање.

Не сакам веќе поделби. Доста беше.

Реагирано е на сите инстанци. И до министерството, и до владата. Во трка со времето, Ви се обраќам јавно.Борец сум во животот и на сцената.

Помогнете да ја исправиме неправдата.

Со почит,

Весна Гиновска Илкова првенец, магистер и редовен професор на ФМУ“-се вели во отвореното писмо.

Back To Top